basisfoto ED plusontwerp

Esther Dekhuijzen

In 2004 ben ik met veel plezier mijn eenmanszaak PLUSontwerp begonnen. Dit was voor mij een hele natuurlijke vervolgstap in mijn carriëre die begon in 1994. Toen rondde ik, na het Atheneum-B, de Design Academy in Eindhoven af. Na een korte periode bij OMA ( Office for Metropolitan Architecture ) was ik vijf jaar werkzaam als ontwerper bij XX architecten in Delft. In deze jaren was ik vooral actief in het ontwerpen voor onderwijshuisvesting, welzijnsvoorzieningen en ouderenhuisvesting. Het contact met de gebruikers beviel me toen al erg goed, ook mijn enthousiasme voor renovaties was groot, maar van de jarenlange doorlooptijd van grote nieuwbouwtrajecten werd ik niet warm.

Zodoende werkte ik vanaf 2001 drie jaar aan interieurontwerpen voor horeca en fastfood bij STARS Design in Rotterdam.
Efficiënt, sfeervol en toch vandalismebestendig ontwerpen was hierbij de uitdaging. In deze fase van mijn carriëre heb ik de projectleiding van de uitvoering onder de knie gekregen waarbij snelheid en budgetbewaking een vereiste waren. Door het ontwerp voor een schoolkantine rolde ik weer de onderwijshuisvesting in. Zo was het cirkeltje rond en had ik alle onderdelen van het vak onder de knie om zelfstandig aan de slag te gaan. Lijst met opdrachtgevers.

Rode draad in al mijn werk is het combineren van de wensen van de verschillende gebruikersgroepen in één totaaloplossing met een eigen sfeer en uitstraling.

page25

Locatie

In 2010 heb ik, samen met man en zoon, het stoere uitzicht op de Rotterdamse haven ingeruild voor het landelijke groen van de Krimpenerwaard.
Na een grondige verbouwing van ons oude dijkhuisje tot modern woonhuis, hebben we op het nieuwe erf ook het vrijstaande onderkomen van PLUSontwerp gebouwd.

In beide bouwwerken hebben we zo milieuvriendelijk mogelijk gewerkt: Optimale isolatie met houtvezel en papierpulp, een damp-open gevelopbouw, rabatdelen en kozijnen van plato-hout uit Nederland, LED verlichting, zonneboiler met WTW-douche, geen PUR, en ‘last but not least’: zoveel mogelijk herplaatsing van nog bruikbare materialen uit het oorspronkelijke huis.

Ik heb duurzaamheid hoog op de agenda staan, maar de keuzemogelijkheid in afwerking is groter bij eigen kantoor en woning dan in het onderwijs.

page26

Duurzaamheid

In alle projecten ben ik op zoek naar zinvolle oplossingen voor realistische vragen. Hiermee gaan projecten langer mee dan de waan van de dag.
Daarbij focus ik me op het ‘behouden wat nog goed is’. Er wordt snel gezegd: ‘het is afgeschreven dus het mag wel weg’. Ik ga hier kritisch en creatief mee om.

In de materialisatie zoek ik telkens naar verantwoorde oplossingen. Zo zult u bijvoorbeeld geen tropisch hardhout in het op maat gemaakte meubilair aantreffen. Wel pas ik HPL toe. Ondanks dat dit in productie vrij belastend is voor het milieu maakt dit het meubilair wel lang houdbaar.

Van groot belang is ook het binnenklimaat. Lucht, licht en akoestiek hebben in alle projecten mijn volle aandacht.

Gastlessen

Regelmatig krijg ik de vraag om gastles te geven bij O&O. Over bijvoorbeeld ontwerpen, maquettes maken of technisch tekenen.

Hier gaat ik graag op in. Want naast dat het contact met de leerlingen me inspireert, is het een mooie manier om te ervaren hoe een O&O werkplaats functioneert. Helemaal als het een ruimte is die ik zelf ontworpen heb.

page27